Trasigt träd ska tas bort från Brotorpsskolan i Lindesberg

1:30 min

Ett trasigt träd vid Brotorpsskolan i Lindesberg oroar Elsa Eklund. Hon är rädd att den flera meter höga stammen ska ramla över något av skolbarnen som brukar leka i skogsdungen på rasterna.

Elsa blev vittne till när trädet gick av i somras, flera meter upp längs stammen. Det hände en helt vindstilla dag, och det gör att hon tror att resten av trädet också kan ramla.

– Det var alldeles gråmulet och alldeles vindstilla, och plötsligt brakade det till. Jag gick upp och såg att det låg ett träd på marken, och när jag lyfte blicken såg jag att det gått av flera meter upp längs stammen.

Just med tanke på att det var vindstilla så tror inte Elsa Eklund att trädet som gick mitt av är friskt. Hon vill gärna att resten av stammen tas bort, eftersom hon vid sina hundpromenader ser att skolbarn ofta leker precis där.

Det var dagen före skolavslutningen i somras som trädet gick av, och Elsa berättar att hon pratat med Lindesbergs kommun, med det kommunala bostadsbolaget och med skolpersonal sen dess, men ingenting har hänt.

När jag ringer Brotorpsskolans rektor Michael Tybell får jag veta att han inte känner till det aktuella trädet. Men när han gått ut och tittat på det tillsammans med vaktmästaren säger han att trädet ska tas bort.

– Vi tror att det är ett frisk träd ända tills där det har gått av, men bara att det står där och väcker sådana här tankar gör att det är skäl nog att ta bort det.

Exakt när det ska ske är oklart. Det beror på när det är möjligt rent praktiskt.

– Nu har det kommit mer snö också, men så fort det går kommer vi ta bort det. Vi kommer även beställa en översikt av skolgården och skogen. Med jämna mellanrum behöver vi se över skogen, säger Brotorpsskolans rektor Michael Tybell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista