Frida och Anna Sandvall. Foto: Sofia Broomé/SR Örebro

Frida fick ingen hjälp vid skolskjuts

6:58 min

Nioåriga Frida är autistisk och har skolskjuts. När hon skulle åka till skolan fick hon ingen hjälp av chauffören. Fridas mamma, Anna Sandvall är upprörd och menar att det borde ingå i förarnas arbetsbesrivning att hjälpa barnen bättre.

– Frida har autism och uppfattar inte vad hon ska göra. Hon förstår inte vad som krävs av henne, berättar Fridas mamma Anna Sandvall.

Hon är kritisk till att chauffören i den taxi som skulle ta Frida till skolan inte lämnade bilen för att hjälpa Frida.

– Hjälp till, se till att ungdomarna kommer in i bilen med sina grejor och att de kommer ur med sina tillhörigheter ordentligt, säger Anna Sandvall.

På Länstrafikens beställningscentral säger man att kommunerna beställer skolskjuts och vad som också ska ingå i beställningen. Det innebär att föräldrarna har ansvar för att barnet kommer fram till bilen.

– Föräldraransvaret sträcker sig långt. Huvudregeln är att chauffören har ansvaret när barnet är i bilen, säger Lisa Bystedt på Länstrafiken i Örebro.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista