Fredrik Johansson från ÖSK Bandy. Foto: Maria Elisson/SR Örebro

ÖSK Bandy har struntat i att betala av hyresskuld på 100 000 kronor

1:48 min

ÖSK Bandy är skyldig Örebro kommun över 100 000 kronor i hyra för bandyhallen. Klubben har sedan i höstas en avbetalningsplan, men har ändå inte betalat in några pengar.

--Vi har inte haft möjlighet att följa planen utan har varit tvungna att prioritera annat. Vi måste kunna ta oss till bortamatcher, säger Fredrik Johansson. Han var tidigare anställd av ÖSK Bandy, men har slutat eftersom det inte finns några pengar att betala löner med.

På tisdag nästa vecka ska företrädare för ÖSK Bandy träffa kommunpolitiker för att diskutera den växande  hyresskulden.  Centerpartisten Lars Johansson är ordförande i fritids- och turtsinämnden i Örebro:

--Det kan vara lätt att skjuta en skuld till kommunen framför sig. Men skulle vi skapa ett prejudikat blir vår situation helt ohållbara, säger han.

Att vräka ÖSK Bandy är en möjlighet, men Lars Johansson tror att det går att hitta andra lösningar på mötet.

ÖSK har nu betalt av sommarens skatteskuld och spelarna har sänkt sin löner. Men det ekonomiska problemen fortsätter.

 Fredrik Johansson kan konstatera att sponsorintäkterna på några år krympt från två miljoner kronor om året  till 400 000 kronor idag. Han hävdar att kommunen som hyresvärd har ett ansvar för klubbens minskade intäkter:

--Man kan tycka det är konstigt att gnälla när vi fått det så bra, men vi har faktiskt inte fått det så bra. Vi har väldigt bra träningsmöjligheter, men kan inte tjäna en krona på hallen, säger han.

Lars Johansson anser att han agerat för att ge bandyn större möjligheter till sponsorintäkter i bandyhallen, genom att prata med fastighetsägaren, det kommunala bolaget Örebroporten:

--Vi vet ganska väl vad bandyn vill och så försöker vi trycka på, säger Lars Johansson.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista