Ormesta ägg. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.

Närproducerade ägg kommer från Småland

1:55 min

Trots att Ormesta Ägg utanför Hallsberg skriver på kartongen att äggen är närproducerade så kommer de från andra delar av Sverige.

Efter att P4 Örebro handlat flera äggkartonger från gården visade det sig att kontrollnumren på äggen visar att äggen kommer från bland annat Skänninge i Östergötland och Bredaryd i Småland. Samtidigt står det i kartongen att " Vi är din lokala leverantör av närproducerade ägg".

Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket menar man får packa vilka ägg man vill i kartongerna så länge som själva produktionssättet stämmer, det vill säga ekologiska ägg i ekokartong med siffran noll och frigående hönsägg i kartonger med den benämningen, alltså ett eller två stämplat på äggen.

Att använda sig av benämningen närproducerat som Ormesta gör på sina kartonger och sen ha ägg från andra län är inget problem, enligt Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.

– Det finns inget regelverk kring vad som menas med närproducerat. En del menar inom en radie av 25 mil medan andra hävdar att det måste komma från länet eller regionen.

När P4 Örebro pratade med kunder i en butik i Örebro om begreppet närproducerat sa Anette Eriksson att man förväntar sig att produkten ska komma från länet och många andra kunder höll med. Att det i en äggkartong från Ormesta kan ligga ägg från Småland tyckte flera kunder kändes som falsk marknadsföring.

Kent Rosell på Ormesta ägg tycker att det hela är olyckligt. Han berättar att hönsen bytts ut vilket sker efter ett och ett halvt år. Närmare 4000 nya hönor är nu på plats men än så länge så värper hönorna för små ägg och därför har han köpt in ägg från andra producenter.

– Vi måste göra så, så att vi har något att leverera till butikerna och kunderna. Annars börjar kunderna handla annat, säger han.

Han har förståelse för att vissa kunder kan känna sig lurade och håller med om att informationen varit bristfällig. Nu skickar han ut brev till butiker och restauranger som handlar ägg från gården.

Förhoppningen från Kent är att hans höns snart börjar värpa ägg i rätt storlek och då kommer kartongerna att fyllas med gårdens egna ägg.

– Det tar några veckor till sen är det ägg från den egna gården i kartongerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista