1 av 7
Vält gravsten vid jordhög. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
2 av 7
Yxa inkastat genom fönster i vardagsrum. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
3 av 7
En molotovcoctail hittades en bit från det nedbrunna garaget. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
4 av 7
Yxa med texten "Första varningen". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
5 av 7
Yxa med texten "Minkfarm=död"". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
6 av 7
Foto: Torbjörn Axelsson
7 av 7
Flera av de inblandade i samband med en demonstration hos en minkfarmare i Kode. Foto ur Polisens förundersökning.

Rättegång idag mot djurrättsaktivister

Idag inleds rättegången mot de fem djurrättsaktivister, däribland tre från Örebro och Kumla, som misstänks för en rad brott mot pälsdjursuppfödare och deras anhöriga.

Idag inleds en nio dagar lång rättegång mot fem djurrättsaktivister som misstänks ha trakasserat flera blivande minkfarmare och deras anhöriga.

Även vid den här förhandlingen har Skaraborgs tingsrätt förhöjd säkerhet. Så sent som i förrgår avslutades en mordrättegång där man trappat upp säkerheten.

Nekar till brott
Tre av de fem brottsmisstänkta har en lägre tid varit häktade. Samtliga nekar till brott förutom i ett fall där en kvinna erkänner mordbrand.

Flera av de åtalade är aktiva inom organisationen Djurrättsalliansen - men den organisationen vill inte ge sitt stöd till de åtalade. I ett skriftligt uttalande tar Djurrättsalliansen avstånd från de gärningar som de fem misstänks för.

"Djurrättsalliansen är en organisation som arbetar för respekt och empati för alla djur, både mänskliga och icke-mänskliga och vi gör det genom icke-våld. Vi antar att det ligger frustration bakom de åtalades handlingar, men det kan aldrig ursäkta att använda sig av våld eller hot om våld."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista