Yxa med texten "Första varningen". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.

Lantbrukare vittnade om hoten från djurrättsaktivisterna

"Vi har fått en väldig back up"
5:32 min

En av de lantbrukare som blivit utsatt av de nu åtalade djurrättsaktivisterna berättar om sina tankar inför rättegången och de hot han och familjen utsattes för.

Åklagare Sofia Karlsson anser att det inte råder något tvivel om att det rör sig om noggranna och planerade aktioner där blivande minkfarmare blivit hotade och trakasserade.

En av de drabbade lantbrukarna menar att det värsta inte varit att själv utsättas för hot, utan att även hans anhöriga fått utstå samma behandling.

– Det är jobbigt att se att det finns människor som vill oss så illa och ställa till med så mycket bekymmer och otrygghet, inte bara för mig utan också för mina barn och släktingar och mina revisorer. Det är för mig ofattbart.

Lantbrukaren menar att hoten och trakasserierna varit avsedda att avskräcka honom och övriga drabbade lantbrukare från att fortsätta med sin verksamhet.

– Det är ju utstuderat, de vet vilka ömma tår de ska trampa på. Å andra sidan har vi fått ett väldigt stöd från grannar och folk som vi inte ens känner. De skickar blommor och ringer och säger att de hoppas att vi tar oss igenom det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".