Biogasmacken vid Gustavsvik. Foto: Veronique Slottberg/Sveriges Radio Örebro

Minskade miljökrav för färdtjänstbilar i Örebro län

2:03 min

Örebro läns landsting sänkte miljökraven på de bilar som kör färdtjänst i den senaste upphandlingen. Från den första juli, då den nya femårsperioden börjar, behöver inte längre bilarna gå på biogas eller etanol.

Lennart Bondeson, som är kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro kommun, tycker att det här är ett steg i fel riktning.

"Ska vi främja miljöarbetet så är det viktigt vilka krav vi ställer i upphandlingarna."

– Vi i Örebro kommun jobbar mycket med miljö och etiska krav. Nu gör vi en stor satsning med produktion av biogas i Karlskoga, så det hade ju varit bra om det funnits med i upphandlingen, konstaterar Lennart Bondeson (KD).

Återigen tillåtet med diesel

Nu när tillgången på biogas ökar i och med den nya anläggningen i Karlskoga, så har Örebro läns landsting tagit bort kravet på biogas eller etanol, i de bilar som kör färdtjänst, från och med den första juli och fem år framåt.

I stället finns ett krav på miljöbilar, men det innebär att det återigen kommer bli möjligt att köra på diesel.

Trodde på biogas utan krav

Kravet på biogas togs bort eftersom det inte var praktiskt möjligt i hela länet, berättar socialdemokratiska landstingsrådet Jonas Karlsson. Tanken var ändå att bilarna skulle gå på biogas i så stor utsträckning som möjligt. Men nu ser det inte ut att bli så.

– När vi gjorde den nya upphandlingen av färdtjänst så utformade vi kraven på ett sådant sätt så att vi trodde att vi skulle få biogas i Örebro, men sedan har det visat sig att taxibolagen haft så stora problem att de inte vågar chansa.

Vad fick er att tro att de skulle köra biogas ändå?

– Därför att det skulle vara ekonomiskt lönsamt. Och när vi skrev kraven så fanns det inga dieselbilar som uppfyllde kraven. Nu gör det det.

Känner du dig lite lurad, lite blåst?

– Det är klart att jag känner mig besviken, och jag tänker göra allt som står i min makt för att underlätta för de åkare som väljer att fortsätta använda den här typen av bränslen, säger Jonas Karlsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista