Fler ungdomar har rest till Syrien för att strida mot regimen. AP Photo/Khalil Hamra

Rekrytering av unga jihadister tema för internationell konferens

2:35 min

Örebro är en av tio europeiska städer som deltar idag i en internationell konferens i Nederländerna för att diskutera rekryteringen av ungdomar till kriget i Syrien.

Konferensen anordnas av EU-myndigheten Radicalisation Awarness Network (RAN) och ett av syftena är att de olika städerna ska dela erfarenheter kring hur man arbetar med frågan lokalt.

Fredrik Malm är gruppchef för ett lokalt polis kontor för ungdomsenheten i Örebro där somaliska ungdomar rekryterats av jihadister.

– Vi kan ge vår syn på vilka ungdomar vi känner till som har åkt och vad orsaken däri kan vara och se om vi kan hitta likheter i det. Det kanske inte alltid handlar om djupt tro eller att man är med och störtar en regim och att det är ideologiska skäl, utan det kan finnas andra saker.

-- Det är också viktigt att ta med sig och tala om för politiker om vilket samhälle vi försöker bygga här. Hur kommer det sig att ungdomar kan ha den  känslan. Kanske föräldrarna har flytt från ett krig eller en regim och sedan väljer sönerna att åka tillbaka. Det är någonting man måste fundera över vad det kommer sig.

På konferensen i Nederländerna kommer det att finnas poliser, kommuntjänstemän och företrädare för frivilligorganisationer från bland annat Paris, London, Köpenhamn och Göteborg, städer som också haft problem med att ungdomar som rekryterats av jihadister. De ska diskutera olika former av samarbete mellan familj, polis och lokala myndigheter och ge exempel från sina insatser.

Av de uppskattningsvis 70 ungdomar från Sverige som misstänks ha anslutit sig till Al Qaida-inspirerade grupper i Syrien har sju varit från Örebro.

Nu har nästan alla återvänt och de är väldigt förtegna om vad de har varit med om i kriget. Enligt Fredrik Malm upptäckte kanske ungdomarna att kriget inte var så glorifierande som det har framställts i propagandan, och den här konferensen är därför viktig för att lära sig något om hur man hanterar de här ungdomarna.

– Rent mänskligt...vad har de varit med om, vad har man fått med sig. Det här är ju ungdomar som sen ska verka och fungera i arbetslivet och kanske som familjefäder. Hur kommer det här att påverka deras omgivning om man har traumatiska upplevelser.  Sen finns ju en farhåga om man har fått vapenträning och att man använder det i andra syften.

En av de personer som haft kontakt med de rekryterade ungdomarnas familjer och lokala myndigheter är Mehdi Warsame, ordförande i kulturcentret Afrikas Horn i Örebro. Han är en  av de fem från Örebro som deltar i konferensen. Många ute i Europa som rekryteras av islamister är visserligen arbetslösa och frustrerade ungdomar som inte kommer in i samhället, men de sju unga från Örebro kom från etablerade familjer, konstaterar han.

– De kommer från välmående och etablerade familjer. De läste på universitet. Kanske är det extrema ideologiska tankar som är bakom de här rekryteringarna och det är farligt.

Kenadid Mohamed
kenadid.mohamed@sverigesradio.se

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista