En av Atlas Copcos anläggningar i Örebro. Foto: SR Örebro

Miljardvinst för Atlas Copco men analytikerna är inte nöjda

Verkstadskoncernen Atlas Copco med tillverkning i Örebro gjorde en vinst före skatt på 3.9 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2013.

Det kan jämföras med vinsten på nästan 4.5 miljarder kronor samma period året innan.

Samma period omsatte Atlas Copco drygt 21 miljarder kronor, jämfört med nästan 23 miljarder ett år tidigare.

Det är främst minskade beställningar inom gruvsektorn som lett till en svagare rapport än väntat.

För gruvverksamheten nästan halverades vinsten medan försäljningen föll 20 procent. Fallet vad gäller de nya beställningarna var också värre än befarat, vilket fick aktiekursen att sjunka med omkring tre procent.

"Efterfrågan på gruvutrustning var fortsatt svag och orderingången minskade jämfört med föregående år för de flesta typer av utrustning", skriver ledningen i rapporten. Och även på kortare sikt har orderingången fortsatt att falla.

Men totalt sett ser det hyfsat ut. Ledningen, med vd Ronnie Leten i spetsen, räknar med oförändrad efterfrågan på koncernens produkter den närmaste tiden.

Förra året varslades 220 anställda om uppsägning vid Atlas Copco Rock drills i Örebro. 150 av dem fick sedan sluta sin anställning.


Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning till aktieägarna på 5:50 kronor per aktie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista