Jens Isemo, vd Karlskoga Energi hade hoppats på taxi som stor kund vid bland annat Mosserudstappen. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Fler tankstationer för biogas i länet dröjer

1:43 min

Länstrafikens beslut att inte kräva bilar som drivs på biogas och etanol när man upphandlar färdtjänsten, fördröjer etableringen av nya tankstationer för biogas i länet.

Det menar Jens Isemo, vd Karlskoga Energi som nyligen startade en biogasanläggning. Tanken var att gasen skulle säljas i regionen, men nu får man tänka om.

– Vi hade väl en ambition att ganska raskt etablera några tankställen, men om taxi över några år försvinner, så är det ju en stor del av marknaden. Så kanske det här dras ut lite i tiden.

Stor efterfrågan i landet

Om taxi som var tänkt som en stabil kund faller bort så får man kasta blickarna åt andra håll, för efterfrågan den finns.

– Stockholm är väl det området i Sverige som expenderar mest, så vi kommer bli av med gasen. Men vi tycker ju att självklart ska biogasen som produceras i regionen ska hamna i regionen, menar Jens Isemo.

Grunden är lagd

Kanske har man i regionen haft FÖR stora förhoppningar om att hur lätt det skulle vara att växla över till biogas i yrkestrafiken. Jens Isemo tror att det dröjer några år till innan alla bitar är på plats. Men miljöbilarna har blivit bättre och det också finns fler modeller att välja på nu. Och finns det väl biogas lokalt så blir det lättare att skriva in krav om miljöbränsle i upphandlingar och avtal.

– Det måste finnas produktion för att man ska köpa fordon, och det måste finnas fordon om man ska bygga produktion. Nu har vi satsat och bygger en produktionsanläggning och det skapar goda förutsättningar för både privata och offentliga, tycker Jens Isemo.

I Mosserud finns sen ett par veckor en tankstation för biogas. I nuläget får Biogasbolaget hoppas mer på privatkunderna, Johannes Larsson, från Karlskoga är en som testar för första gången.

– Det blir ju mycket bensin för att det har ju inte funnits någon station i närheten här, men nu tänkte jag köra mer på biogas, berättar Johannes Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista