Taxichaufför Mats Lantz. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Fler väntas välja diesel när miljökraven sänks på taxibilar i Örebro

1:49 min

Örebro kommer att få fler taxibilar som går på diesel när landstinget sänker sina miljökrav på de taxibilar som kör färdtjänst.

Taxichauffören Mats Lantz är besviken på landstinget.

– Jag tycker det är dåligt att diesel ska få köras, när det har varit gas och etanol, säger Mats Lantz.

Mats Lantz och många av hans kollegor på Örebro läns taxi valde att satsa på en biogasbil på grund av att det har varit ett krav för att få köra färdtjänst. Men som P4 Örebro berättade i morse sänker landstinget i sommar sina miljökrav.

På Taxikurir som får flest körningar med den nya upphandlingen kommer förarna inte behöva köra på biogas utan får välja drivmedel själva, berättar Stefan Pettersson, regionchef för Taxikurir i Mälardalen.

– Rent praktiskt är det bra för oss. Det är enklare, det fins fler bilar att tillgå och biogasbilarna har haft problem, säger Stefan Pettersson.  

Kommunen hade idag bjudit in Örebro läns taxi till ett möte för att deras chaufförer ska fortsätta att köra på biogas, trots att de förlorat upphandlingen. Bättre tillgänglighet på biogas utlovas i år, men ordförande Markus Persson tror ändå att det blir färre biogasbilar

– Kortsiktigt måste jag svara ja på den frågan, säger Markus Persson.

Hur många av era förare kommer byta tillbaka till fossila bränslen?

– Ett tiotal i ett första läge. Sedan får vi se i vilken takt kommunen och andra aktörer klarar av att erbjuda en bättre tillgänglighet, fortsätter Markus Persson.

Taxichauffören Mats Lantz som står utanför Resecentrum och väntar på en körning vet inte vilket drivmedel han ska satsa på i framtiden.

– Det beror på hur avtalen ser ut, säger Mats Lantz.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista