Telefonsamtal ger besked om försörjningsstöd i Örebro

1:28 min

I dag lördag öppnar Örebro kommun sitt nya servicecenter. Det innebär att örebroare med försörjningsstöd kan få information utan krav på legitimation.

--Den som ringer måste kunna styrka sin identitet. Vi ställer ett antal kontrollfrågor som bara den enskilde kan känna till, säger Mikael Ramnerö.

Många med försörjningsstöd tar kontakt med kommunen för att få reda på när pengarna kommer. Fram till har det krävts ett personligt besök med legitimation för att få ut uppgifterna.

Räcker med ett telefonsamtal
Från och med i dag räcker det med ett telefonsamtal i och med att Örebro kommun öppnar sitt nya servicecenter i tingsrättens gamla lokaler på Drottninggatan.

För försörjningsstöd gäller sekretess. Ingen utomstående ska kunna få tillgång till uppgifterna.

--Det finns alltid en risk när man hanterar sekretess och vi måste vara väldigt noga. Vid minsta tvekan kommer vi att hänvisa till ett personligt besök, säger Mikael Ramnerö.

Finns redan i andra kommuner
Modellen med telefonupplysning om försöjningsstöd finns redan i andra kommuner, bland andra Kumla. Och utvecklingen fortsätter.

--I förlängningen kommer e-tjänster med inloggning så man kan ha se vad ärendet ligger, säger Mikael Ramnerö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista