En man bär på ett dödat barn efter strider i Aleppo. Foto: AP

Örebro i samarbete för att stoppa rekrytering till krigets Syrien

"Vilka ligger i farozonen är en fråga som lyfts"
1:45 min

Nu är den internationella konferensen i Haag, som ska diskutera hur man ska få stopp på rekryteringen av ungdomar till krigets Syrien igång. En av deltagarna är Fredrik Malm vid Örebropolisens ungdomsenhet i Vivalla. Ett bostadsområde där flera somaliska ungdomar rekryterats till kriget.

– Det vi har diskuterat är vilka som ligger i riskzonen att hamna där och mycket handlar om utanförskap och känslan av att man inte tillhör samhället och det är lika när det gäller ungdomskrimminalitet i stort och gängkriminalitet, säger Fredrik Malm på örebropolisens ungdomsenhet i Vivalla i Örebro.

Finns det någonting därifrån, från mötet som du vill ta med dig till Örebro?

-– Ja, jag vill arbeta med familjer som drabbas, familjer vars ungdomar åker i väg eller kommer tillbaka, säger Fredrik Malm

Han menar att man bör tänka på att samordna de insatsatser som behövs för att hjälpa ungdomarna som kommer tillbaka och som bär med sig traumatiska upplevelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".