Linda Smedberg med sina barn Tilda och Tage. Foto: Maria Elisson/SR Örebro

Barn runt mässlingsjuk spåras för att få skyddande spruta

1:37 min

En treårig flicka i Örebro har fått mässlingen. Trots att flickan var vaccinerad så blev hon sjuk.

--Det finns ingen vaccination i världen som ger 100-procentigt skydd.  Det är alltid någon som den inte fungerar på. Vi vet inte varför det är så för den här flickan, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

Hans Fredlund gick  på fredagsmorgonen ut med ett mejl till alla föräldrar som har barn på en av avdelningarna på förskolan Hästskon på norr i Örebro.

Uppmaningen var att kontakta sjukhuset om de varit på avdelningen i början av förra veckan,  med barn som ännu inte är vaccinerade mot mässlingen alltså under  1,5 år gamla.

--Det handlar om att få tag i de barn som varit i kontakt med den här flickan och som inte är vaccinerade. De barnen behöver gammaglobulin som skydd. Och det är bråttom. Efter helgen är sprutan meningslös, säger Hans Fredlund.

Nu under dagen ringer personalen på förskolan också runt till föräldrarna. Enligt förskolechefen Gun-Britt Axén är reaktionerna lugna.

Linda Smedberg har en dotter på förskolan och en åtta månader gammal son:

--När jag läste mejlet blev jag orolig eftersom min son inte är vaccinerad. Men jag fick kontakt med sjuhuset direkt och ska åka och får en spruta till honom. Jag blir imponerad av hur samhället fungerar, säger hon.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista