1 av 2
Laxå kommun ska börja beta av sina stora skulder. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Harry Lundin, kommunchef och Tommy Holmquist, S och kommunstyrelsens ordf leder besparingsarbetet i Laxå. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Nya stora besparingar väntar i Laxå kommun

1:32 min

Laxå kommun står inför besparingar på runt 30 miljoner kronor fram till år 2020. Efter tidigare besparingar håller kommuen budget skapligt, och nu måste man börja betala på de stora skulderna.

Vi träffade ett par personer på stan i Laxå. De förstår att det måste sparas, men är inte så glada över det.

– Det låter som väldigt stora besparingar. Jag hoppas att det blir bra, jag är nyinflyttad och tänkt att bo kvar ett tag, säger en yngre kvinna.

– Ja, vad ska vi göra när vi bara blir äldre och det inte blir några nyetableringar så att det kommer folk hit, menar en kvinna som bott längre i kommunen. 

Större grepp behövs
Idag behöver Laxå inte låna till drift eller stå med tom plånbok i mitten av månaden, men skulder på 300 miljoner, och räntekostnader tynger. Tommy Holmquist är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande. Han menar att det behövs mer kraftfulla beslut nu.

– Det går inte med osthyvel, utan vi måste skära bort saker.

Hoppas kunna behålla viss service
Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort en rapport som föreslår besparingar på 34 miljoner kronor. Någonstans där hamnar man säkert, menar Tommy Holmquist. Hans förhoppning är att kommunen ska kunna behålla nån form av service på de mindre orterna.

– Man har ju krav på alla ställen. Det blir inte så effektivt, men vi måste försöka tillgodose det för folk i alla kommundelar.

Kommer ni kunna göra det om ni ska göra besparingar?

--Så gott det går och på någorlunda rättvist sätt, menar Tommy Holmquist, (S).

Den nye kommunchefen Harry Lundin hoppas trots det bistra läget att nedskärningarna ska vinna förståelse hos många.

– Vi hoppas att vi ska få stor delaktighet både från medarbetare och kommuninvånare. På det sättet skapas förståelse och engagemang för det arbete vi har framför oss, säger Harry Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista