Ordningsvakterna Mikael Andersson och Fredrik Thor vid säkerhetskontrollen på Örebro tingsrätt. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Örebro tingsrätt inför säkerhetskontroll i dag

1:41 min

Nu börjar Örebro tingsrätt kontrollera alla sina besökare. De måste från och med i dag passera genom en säkerhetsbåge efter ett beslut från tingsrättens lagman Per Grevesmühl.

Det är en lagändring som gör att allt fler domstolar runt om i landet nu väljer att införa allmäna säkerhetskontroller, med bara undantag för till exempel nämndemän och advokater. Precis som på en flygplats måste besökarna nu plocka av sig alla metallföremål vid kontrollen.

Lagmannen Per Grevesmühl vill inte gå in på vilken hotbild som finns mot tingsrätten, men berättar att han de senaste åren beslutat om allt fler säkerhetskontroller på enskilda rättegångar.

Beslutet om den allmäna säkerhetskontrollen som införs i dag ska omprövas var tredje månad. Men Per Grevesmühl räknar med att en hårdare säkerhetskontroll har kommit för att stanna även i Örebro och kopplar den till den internationella utvecklingen.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista