Ovanligt att få mässlingen när man är vaccinerad

Att ett barn som är vaccinerat ändå får mässlingen, så som skett i Örebro, är mycket ovanligt. Det händer bara enstaka gånger per år att sådana fall dyker upp.

Som vi berättade igår så har en treårig flicka i Örebro insjuknat i mässlingen, trots att hon var vaccinerad. Det är ovanligt och smittskyddsläkare Hans Fredlund skickade ut information till de andra föräldrarna på förskolan Hästskon, där flickan går. Han vill komma i kontakt med barn som ännu inte är vaccinerade mot mässlingen, och som kan ha blivit smittade av flickan.

I Sverige fick drygt 200 personer mässlingen mellan åren 2000 och 2012, enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet varierar mellan åren och beror i samtliga fall på smitta från utlandet.

Den senaste större smittan spreds i Uppsala och Stockholm 2012, då 17 personer blev sjuka, smittade av en och samma person.

Den treåriga flickan i Örebro som fått mässlingen vårdas i hemmet och mår bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista