Den 13-åriga flickan tog sitt liv vid en järnvägskorsning i Kumla. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio Örebro

Hårdare straff efter självmordet i Kumla

1:00 min

Det blev skärpt straff i dag för den man som hade kontakt via nätet med en 13-årig flicka i Kumla som sedan tog sitt liv. Hovrätten kallar hans kontakter med flickan för ett mycket hänsynslöst övergrepp.

Mannen har ända sedan han greps i våras hävdat att han är oskyldig och att hans dator måste ha blivit fjärrstyrd - men det tror inte hovrätten på. Och tingsrättens straff i höstas på två års fängelse är inte tillräckligt tycker hovrätten, och skärper straffet till tre och ett halvt års fängelse.

Mannen döms för att ha försökt få sammanlagt ett tjugotal unga flickor mellan11 och 14 år gamla, att posera nakna för honom i sina webbkameror. Hans hot om att han annars skulle publicera manipulerade nakenbilder är enligt hovrätten något som hos dom allra flesta väcker starka obehagskänslor och för ett barn under femton år kan konsekvenserna vara omöjliga att överblicka.

När det gäller mannens kontakter med den 13-åriga kumlaflickan skriver hovrätten att han i det närmaste förföljde henne under fyra dagars tid. Trots att hon vädjade till mannen, och hotade att ta sitt liv, så fortsatte mannen ändå, tills hon tog sitt liv.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista