Kvinna med Tourettes nekades försäkring

En kvinna i Örebro som ville teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring fick avslag från försäkringsbolaget när hon skrev i hälsodeklarationen att hon har Tourettes syndrom.

Diskrimineringsombudsmannen , DO, anser att försäkringsbolaget har diskriminerat kvinnan genom att göra en alltför schablonmässig prövning av hennes ansökan.

Enligt försäkringsbolagets egna riktlinjer för de som har Tourettes syndrom ska en individuell bedömning av den sökandes situation göras.

– Men i det här fallet har försäkringsbolaget gjort en alldeles för schablonmässig riskbedömning och därmed menar jag att man har diskriminerat kvinnan, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman.

Tourettes syndrom är ett tillstånd som karakteriseras av en mångfald tics, som snabba grimaser, huvudrörelser eller axelryckningar, i kombination med läten, som grymtningar eller skällande ljud. Orsaken är okänd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".