Barberaren i Sevilla, förra årets Opera på Skäret. Foto: Andreas Hylthen

Internationella operasångare sjunger för roller i Otello

Otello på Skäret
3:50 min

Ett hundratal hugade operasångare har invaderat Musikhögskolans konsertsal i Örebro. Alla är där med en förhoppning om en roll i Verdis opera Otello som Opera på Skäret i Kopparberg ska sätta upp i sommar.

Verdis opera Otello blir huvudnumret på Opera på Skärets elfte sommarfestival.

– Otello är dramatisk opera när den är som bäst, ett hisnande svartsjukedrama som inte lämnar någon oberörd, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på skäret.

 Giuseppe Verdis opera från 1887 bygger på Shakespeares verk med samma namn. Operan följer originalverket mycket nära och betraktas som en av Verdis främsta. Den utspelar sig på Cypern under 1400-talet där Otello är befälhavare i den venetianska flottan. Fänriken Jago, driven av avundsjuka, lurar med hjälp av lögner och förtal in Otello i ett svartsjukedrama med dödlig utgång.

– Shakespeares historia lämpar sig perfekt för operakonstens förtätade dramaturgi. Den rasism och intolerans som handlingen till stor del bottnar i känns dagsaktuell och viktig att berätta om, säger Sten Niclasson.

Otello blir den fjärde Verdioperan som sätts upp av Opera på Skäret.
Under 2005-2007 spelades La Traviata, Rigoletto och Aida. Sångare, orkester, dirigent och produktionsteam presenteras under våren 2014.
Premiären är satt till den 26 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".