Lars-Peter Alexandersson, ordförande i ÖSK Ungdom. Foto: Maria Elisson/SR Örebro

Hyra på halv miljon stoppar bandyskola i Örebro

1:43 min

Det blir ingen sommarbandyskola i Örebro i år. Arrangören, ÖSK Ungdom backar ur.  Orsaken är hyran för bandyhallen på en halv miljon kronor för två veckor.

--Jag tycker att det är jättesynd att vi inte kan fortsätta, säger Lars-Peter Alexandersson ordförande i ÖSK Ungdom.

Sommarbandyskolan är öppen för unga spelare från hela landet. För två år sedan, 2012, betalade ÖSK Ungdom en hyra på 80 000 kronor för att få isen uppspolad i augusti. Förra året landade det på en halv miljon kronor.

Då var det för sent att blåsa av säger Lars-Peter Alexandersson. Han ifrågasätter inte den mångdubblade hyran:

--Jag har inga synpunkter på den kostnaden. Vi får förhålla oss till den. Ur verksamhetssynpunkt vore det idealiskt om det fanns is året runt. Men är det förenat med sådana här kostnader kan man ifråga sätta det,  som skattebetalare.

För bandyhallen och ishallen tillsammans betalar Örebro kommun en årshyra på på drygt 20 miljoner kronor till ägaren, den kommunala bolaget Örebroporten. ÖSK Bandy och ÖSK Ungdom är de två stora hyresgästerna i bandyhallen, och betalar tillsammans 210 000 kronor i säsongshyra. 

Helene Lis är kultur- och fritidschef. Hon har en annan syn på frågan:

--Det finns anledning att höja blicken. Har vi en ishall kanske vi ska ha den öppen året runt. Det kan stärka Örebro som idrottsstad. Frågan är definitivt värd att diskuteras, säger hon.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista