Elgströmska huset. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.

Kritik mot Attendos sätt överlämna Elgströmska huset

1:35 min

Attendo har försvårat för Örebro kommun att ta över driften av äldreboendet Elgströmska huset. Det menar Tommy Henningsson, chef för vård och omsorg i Örebro kommun.

För två månader sedan tog Örebro kommun över driften av äldreboendet Elgströmska huset. Politikerna hade i oktober beslutat att bryta avtalet i förtid med det privata vårdbolaget Attendo.

Orsaken var omfattande kritik mot Attendos sätt att sköta verksamheten. Inspektionen för vård och omsorg fann vid ett flertal tillfällen stora brister i bland annat dokumentationen.

Charlotte Näsström Morén, talesperson för  Attendo, känner inte igen bilden av att Attendo medvetet skulle försvåra övertagandet.

– Vi har gjort en bra överlämning, vi fick ju bara en månad på oss, säger hon.

Enligt Tommy Henningsson har problemet med överlämningen inte märkts utåt.

– Det har inte haft konskvenser för brukare och anhöriga, de ska ha gått skadelösa i detta, säger han.

Charlotte Näsström Morén anser att Attendo inte har något intresse att försvåra övertagandet.

– Nä, även om vi har en tvist med Örebro kommun så vinner vi inte på att att äventyra vårt rykte. Vi verkar i många andra kommuner så att medvetet försvåra för kommunen vinner ingen på, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista