Sjuksköterskeeleverna Kristofer Larsson och Madelene Wijk har redan fått jobb. Foto: Sofia Broomé/Sveriges Radio.

Sjuksköterskeupproret gav resultat

"25 000 kronor i ingångslön är vi värda, minst"
3:50 min

Sjuksköterskornas löner har varit ett hett ämne för debatt de senaste åren. De är för låga och måste upp. Nu visar det sig att Örebro Universitetssjukhus hör till de storsjukhus som har höjt ingångslönen för sjuksköterskor mest i landet.

Det råder ingen tvekan om att sjuksköterskestudenternas facebooksuppror 2011 då studenterna krävde 24 000 kronor som lägstalön har gett effekt.

2012 var ingångslönen 21 100 kronor på Universitetssjukhuset Örebro och i år är den 23 500 kronor med möjlighet att förhandla upp.

Under sjuksköterskestudenternas facebooksuppror 24K, som drog igång 2011, krävde studenterna 24 000 kronor som lägsta lön och det har gett effekt. Sjuksköterskestudenterna tycker förstås att det är bra men tycker att minst 25 000 kronor vore en rimligare ingångslön.

Rakt på Sak träffade Kristofer Larsson och Madelene Wijk som går sista terminen på sjuksköterskeutbildningen på Örebro universitet. De har redan nu fått jobb efter utbildningen. Madelene valde till och med bort en tillsvidareanställning för att få prova på en ny inriktning:

– Och jag tackade faktiskt nej till tillsvidareanställningar för ett sommarvikariat inom psykiatrin och det är en privat anställning. Min ingångslön var 25 500 kronor och det tycker jag att jag var värd. Jag har också jobbat ett inom vården tidigare, säger Madelene Wijk

– Jag har fått en tillsvidareanställning på Universitetssjukhuset i  sommar och fick en ingångslön på 24 000, 500 kronor över ingångslönen, eftersom jag har jobbat inom vården under flera år, säger Kristofer Larsson.

– Tyvärr tror jag att många i vår klass inte krävde en högre ingångslön än de 23 500 kronorna som sjukhuset erbjuder men jag tror det är svårt att höja sin lön om man har fått för låg lön först. Jag kommer ju inte att gå under min ingångslön i fortsättningen, säger Madelene Wijk.

– Det hade varit bra att ha lite skinn på näsan och veta sitt värde och det gäller att ha is i magen. Bara för att man inte fick den lön man begärde på drömjobbet är det ju faktiskt så att drömjobbet finns kvar nästa år också, säger Kristofer Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".