Fyrverkerier vid Örebro Slott. Foto: John Hall

Jubileumsfond hjälper örebroare skapa Örebros 750 års-kalas

8:13 min

En jubileumsfond innehållande en miljon kronor presenteras nästa vecka. Genom denna kan örebroare söka bidrag för att förverkliga sina festdrömmar under Örebro stads 750 års firande nästa år säger projektledare Sandra Almqvist.

Redan på nyårsafton i år, 2014, drar festligheterna igång och löper sedan under hela 2015. Men Örebrokompaniet letar nu efter örebroare som vill delta i förberedelserna, både privatpersoner och företag.

– Vi hoppas att genom denna fond ska upp emot 100 olika projekt kunna delta i firandena runt om i staden, säger projektledare Sandra Almqvist. Totalt kan man ansöka för 100,000 kronor, så det blir i alla fall minst 10 projekt.

– Ett projekt skulle till exempel kunna vara en dansföreställning som äger rum i en av Örebros stadsdelar och i samband med detta visar upp kulturen som just denna stadsdel bidrar med för ett blomstrande Örebro, förklarar Sandra. Men det är ju klart roligast om projektet är så kreativt som möjligt.

Förutom bidraget får projektet även hjälp med marknadsföring, samt använda sig av jubileumsloggan.

Förutom dans har även intresseområden som foto, musik och litteratur dykt upp inför fondens startskott nästa torsdag, 13 februari. Ansökningar kommer då att tas emot via den nya webbsidan, www.orebro750.se som även denna går live denna dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista