Annika Lyttbacka och Lena Baastad skriver under för fler jobb. Foto: Maria Elisson/SR Örebro

Lovar fylla företagens behov av anställda inom två år

1:53 min

Inget företag i Örebro ska sakna kompetent arbetskraft om två år. Det målet har Arbetsförmedlingen och Örebro kommun som nu inleder ett nytt samarbete.

--Vi kan absolut klara av den stora generationsväxlingen tillsammans med arbetsgivarna, säger Annika Lyttbacka chef på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Hon och Lena Baastad, socialdemokratisk komunalråd, skrev i dag under något de kallar avsiktsförklaring.

Den går i korthet ut på att Arbetsförmedlingen och Örebro kommun ska bli bättre på att samarbeta om att ta reda på vilka behov av arbetskraft som finns ute i företagen. Och sedan matcha med utbildning och praktik

Annika Lyttbacka pekar på rekryteringen till postterminalen i Hallsberg som ett föredöme

Lena Baastad ser en dubbel vinst med samarbetet:

--Om kommunen och arbetsförmedlingen gör det här systematiskt så ska företagen inte behöva sakna arbetskraft och alla som står utanför arbetsmarknaden i dag får ett arbete, säger hon.

Sofia Sjöström, tf regionchef Svenskt Näringsliv i Örebro, är avvaktande:

--Det är ett väldigt ambitiöst mål, men jag får nog vara lite negativ tyvärr. Det är bara 50 procent av företagen som använder sig av arbetsförmedlingen när man ska rekrytera, säger hon.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista