Kommuner får kritik för outnyttjade statsbidrag

2:11 min

Det är inte bara Örebro kommun som fått betala tillbaka statsbidrag för att man inte ordnat fram tillräckligt med lärlings- och vuxenutbildningsplatser. Ytterligare fyra av länets kommuner har gjort likadant, och får nu kritik av Lotta Olsson, moderat riksdagsledamot från länet.

Det var i regeringens vårbudget 2013 som 1,1 miljard kronor satsades på nya lärlings- och vuxenutbildningsplatser för att få arbetslösa i jobb i kommunerna. Men av de pengarna har nu en femtedel, drygt 200 miljoner kronor, gått tillbaka till statskassan, oanvända, allt enligt siffror från Skolverket.

I Örebro län handlar det om totalt 5,5 miljoner kronor som Örebro, Lindesberg, Hällefors, Nora och Lekeberg fått betala tillbaka. Och det är nåt som Moderaternas riksdagsledamot från länet, Lotta Olsson, beklagar.

– Ja, jag kan tycka att det är ett misslyckande att man inte lyckats använda alla de här pengarna. För vi vet ju att det finns ett stort behov, inte minst i vårt län, där ungdomsarbetslösheten är rätt så tung.

– Så här behöver man vara jättemycket på tå för att kunna rigga en utbildningsorganisation så att man kan ta hand om de pengar som kommer från staten, säger hon.

Inget godtagbart skäl

Men i Örebro kommun menar Anders Hagström, kristdemokratiskt ordförande i vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att de öronmärkta och tidsbegränsade statsbidragen betalades ut alldeles för sent. Det har helt enkelt inte funnits tid att fixa fram de lärlings- och vuxenutbildningsplatser man fått pengar till, menar han.

Men det är inget godtagbart skäl, tycker Lotta Olsson från Moderaterna.

– Det kan ju absolut var ett dilemma, säger hon, men samtidigt har vi alla ett stort ansvar i det här, och då går det inte att skylla på tidsaspekten.

– Det handlar ju om x antal personer som inte får del av de här pengarna och som därmed inte kommer i jobb. Och det är ju enormt viktigt att de gör det.

Goda exempel

Två kommuner i länet har dock lyckats använda sina statsbidrag full ut och ordnat vuxenutbildningsplatser som det var tänkt, och det är Kumla och Ljusnarsberg. Och Lotta Olsson, riksdagsledamot för Moderaterna, tycker att de borde kunna fungera som förebilder för andra.

– Absolut, man måste alltid kunna titta på de bästa exemplen, säger hon.

Lotta Olsson återkommer till att kommunerna måste vara beredda att jobba hårt för att ordna utbildningsplatser där de behövs, och drar paralleller med företagsvärlden eller sjukvården.

Behöver tänka om

– Det är ju inte alltid man vet vilken order som kommer in nästa månad på ett företag, eller vilka fall som kommer in på en akutmottagning, men det är så pass viktiga frågor att det inte duger att säga att "det här var för kort framförhållning". 

Olsson menar att de kommuner som inte klarat av att ordna tillräckligt med platser, måste gå hem och rannsaka sig själv och ställa frågan "kan vi göra på nåt annat sätt?".

Anna Nyström
019-19 20 47
anna.nystrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista