1 av 2
Forbes på Melodifestivalen 1977. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Forbes deltog i Melodifestivalen 1977. Foto: Sveriges Radio.
Melodifestival special

Forbes - vann 1977 med låten Beatles

4:50 min

Forbes åkte till Eurovision Song Contest i England och sjöng om Beatles. I Sverige blev låten en hit, i Beatles hemland - en flopp. 

P4 Örebros egen schlagerexpert Thomas Johansson har kommit till 1970-talet i sin egen serie om Melodifestivalens historia. Han pratar med representanter från varje årtionde från begynnelsen på 1950-talet till nutid.

"Komma till London och heta Forbes och sjunga om Beatles kort tid sedan de la av, och sen vara tre nationaliteter; en italienare, en halvskotte och en fransman - och så sjunga om Beatles. Nej, jag tror inte att det var nån hit..."

Det var 1976 som Forbes upptäcktes och fick sjunga in en låt som handlade om Beatles. Låten skickades sedan in till Melodifestivalen.

– Sen gick månaderna och plötsligt fick vi ett telefonsamtal när vi var ute på turné om att den där låten hade kommit med i Melodifestivalen. Det var med skräckblandad förtjusning som vi tog emot det meddelandet. Det säger bandets sångare och basist, Peter Forbe.

– Och sen gick vi och vann - och det var ännu mer otippat och fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista