Snökanon. Foto: Vegard Grött/TT Bild

Snökanon, konstgräs och renoveringar i nya investeringsplanen i Örebro

1:58 min

En ny utomhusanläggning för friidrott planeras i Örebro, och ett elljusspår runt Kilsbergsvallen i Garphyttan. Båda satsningarna finns med i investeringsplanen som politikerna i Fritids- och turistnämnden ska ta ställning till under tisdagen.

Totalt finns ett 20-tal investeringar med i planen, som gäller från 2015 till 2018, allt från renoveringar av byggnader i Karlslund till snökanon i Ånnaboda och nytt konstgräs på Trängen.

Högst prioriterat, om Kultur- och fritidsförvaltningens chef Helene Lis får bestämma, är den nya friidrottsanläggningen intill Tybblelundshallen nära Örebro universitet.

– Dels för att jag tror att det gynnar studentlivet, och för att friidrott är någonting som många utövar. En sport som växer.

Soldäck utanför inomhusbad
Däremot så är planerna på soldäck utanför Eyrabadet och Hagabadet inte särskilt högt prioriterade, enligt Helene Lis. Soldäcken skulle placeras precis utanför badet och göra inomhusbaden attraktiva även på sommaren, är det tänkt. Men det finns andra bad som prioriteras högre.

– När jag hör samtalet både internt och extert så är det badet på Väster det pratas om, konstaterar Helene Lis.

Badet på Väster, det är det nya konstgjorda bad som planeras i trakterna kring Hästhagen i Örebro, som ett badbart alternativ till Svartån, där vattnet är otjänligt.

Nytt bokningssystem och app
Politikerna i Fritids- och turistnämnden har ytterligare en investeringsplan att ta ställning till under tisdagen. Det gäller digitala investeringar och där tycker förvaltningschef Helene Lis att ett nytt bokningssystem till de kommunala idrottshallarna är högprioriterat. Liksom en app till smarta telefoner som visar joggingvägar, badplatser och aktiviteter i Örebro.

Men trots att mängder av investeringar nu har listats och ska klubbas igenom, så kommer inte allt bli verklighet, säger Helene Lis.

– Man får ju vara glad om det är någonting som blir av. Det låter kanske lite fånigt att säga att det är en önskelista, för det är ju behov det handlar om, men det ska ju stå mot övriga förvaltningars investeringar eftersom det ska vidare upp i programnämnd och kommunstyrelse. För bara för att det står i en investeringsplan så är det inte lika med att det blir av, säger Kultur- och fritidsförvaltningens chef i Örebro, Helene Lis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista