Fyrhjulingar blir alltmer poppis, men olyckorna ökar stadigt. Foto: TT.
Värmland

Nytt åtgärdsprogram ska minska fyrhjulingsolyckor

1:29 min

Antalet fyrhjulingar ökar kraftigt i landet och varje år säljs det 10 000 nya fordon. Med ett ökat antal fordon ökar även antalet olyckor, och det vill Trafikverket åtgärda med bland annat utökad information om riskerna.

Cirka 100 000 fyrhjulingar finns i landet, och runt 12 000 av dem är registrerade i Värmland.

I takt med att det säljs många fler fyrhjulingar, cirka 10 000 om året, så ökar antalet olyckor stadigt. Bara mellan 2001 och 2012 omkom 74 personer och mellan 2007 och 2012 har drygt 7000 personer sökt vård för skador de fått i samband med att ha kört eller åkt fyrhjuling. Flera är barn under 15 år.

I dödsolyckorna var 93 procent män med en genomsnittsålder på 44 år. 96 procent var singelolyckor där fyrhjulingar välte och nära på alla förare saknade hjälm. I nära två av tre dödsolyckor var förarna berusade och hade ett medelalkoholvärde i blodet på två promille.

– Det är anmärkningsvärt höga olyckssiffror där alkohol är inblandat, säger Jörgen Persson, projektledare på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista