Äldreomsorgen behöver mer pengar menar Britt-Marie Balaj, Kommunal. Foto: Marie Wenger/P4 Västerbotten.

Ovanligt stort överskott för nämnderna i Örebro kommun

1:21 min

Det blev rejält med pengar över i Örebro kommuns budget förra året, och de styrande politikerna får nu kritik för att man håller för hårt i plånboken.

Pengarna kunde gjort nytta i verksamheten.

Britt-Marie Balaj på fackförbundet Kommunal tycker att 35 miljoner kronor plus på området social välfärd är anmärkningsvärt.

– Det är förskräckligt! Vi vet ju att våra medlemmar går på knäna. De har förskräcklig arbetsmiljö både ute på omsorgsboenden men också i hemvården, säger Britt-Marie Balaj.

Ska inte gå så mycket på plus

När kommunerna presenterar sina ekonomiska resultat för året som gått brukar det ofta vara röda siffror, men för Örebro kommun är det 320 miljoner kronor plus för 2013. Förutom att man fått retur på så kallade AFA-pengar som är tidigare inbetalda försäkringspengar så har programnämnderna gått  med över 120 miljoner kronor plus. Moderaten Anders Åhrlin som är oppositionspolitiker menar att pengarna behövs i verksamheten.

– Vi har för stora barngrupper i förskolan och vi har för stora skolklasser, tycker Anders Åhrlin, M.

Försvarar överskott

Lennart Bondesson, kristdemokrat och kommunstyrelsens vice ordförande ser att det finns förklaringar till en del av överskotten, men ser för övrigt inte något problem med att nämnderna går så mycket plus.

– De pengarna skulle man kunna använda till marginella förändringar. jag tycker inte det är orimligt med överskottet. Det skulle inte förändra verksamheterna så mycket om man inte hade överskottet, hävdar Bondesson, KD.

– Jag tror man har försökt att spara. Och så sparar man och sparar, och det kanske vi inte hade behövt, tror Britt-Marie Balaj på Kommunal.

Reporter: Marie Hansson
019-19 20 46
marie.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista