Chefen för vuxenutbildningen i Örebro, Kenth Kronwall svara på kritiken. Foto: Anna Nyström/SR Örebro

Regeringens ryckighet gör det svårt att planera

1:34 min

Regeringens extrasatsning på lärlings- och vuxenutbildningsplatser kom för sent för att kommunen skulle hinna med att ordna fram dom. Det säger Örebro kommuns områdeschef för vuxenutbildningen, Kenth Kronwall, som svar på kritiken från Moderaternas riksdagsledamot Lotta Olsson.

– Delarna som vi har haft svårt med i Örebro kommun, och en del andra kommer också, det är ju den korta ledtiden som har varit, säger Kenth Kronwall.

– För att göra en utbildning som är värd namnet inom yrkesdelar på mindre än ett halvår, det är svårt, menar han.

Tycker han då att Lotta Olsson, moderat riksdagsledamot från länet, är ute och cyklar när hon säger att det inte är en godtagbar ursäkt när kommunen säger att tiden inte räcker? Och att kommunerna måste vara beredd och på tårna när det kommer statsbidrag till sådana här viktiga åtgärder?

– Nej, säger Kenth Kronwall, för jag kan hålla med Lotta Olsson att det vore optimalt om det kunde vara så, men bara en upphandling tar ju tre månader, så det krävs en del tid trots allt.

– Helst skulle jag vilja ha en period på kanske 5-6 år där vi vet ungefär att så här mycket pengar kommer vi att jobba med i yrkesutbildningsfrågor. För vi får inte upp en riktigt bra stam utav utförare, eftersom vi har fått ryckigt med pengar, förklarar han.

– Vi har fått mycket pengar ett år och mindre pengar ett annat, och det gör ju också att de som ska utföra jobbet inte vet vad det kommer att bli.

Kenth Kronwall menar alltså att Örebro kommun gjort så gott man kunnat och att mycket varit bra, men faktum återstår: 4,5 miljoner kronor i statsbidrag har man inte lyckats ta tillvara. Pengar som skickats tillbaka till statskassan.

– Ja, vi skulle säkert ha kunnat gjort det här bättre, definitivt, men det är samma sak igen, det är ingen "quick fix", det tar tid, säger han.

Så hur blir det då framöver när det gäller vuxenutbildningen och lärlingsplatserna i Örebro kommun?

– Ja, vi har tilldelning för det här året på ungefär 60 lärlingsplatser, och vad det gäller yrkesvux drar vi igång fyra kurser nu under våren och kommer då ha ungefär 14 kurser igång under våren.

Anna Nyström
019-19 20 47
anna.nystrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista