1 av 2
Det har blivit färre skrotbilar att köra bort från gatorna i Karlskoga. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Pär Bjuhr äger Bjuhrs bilskrot och Agnetha Köhler är trafikingenjör Karlskoga kommun. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Hårdare tag mot skrotbilar gav snyggare och tryggare gator i Karlskoga

1:32 min

Det har blivit färre skrotbilar i Karlskoga sen man mycket metodiskt började ta bort dem från gatorna bara efter några dagar.

Avsikten är att få en både renare och tryggare stad.

Pär Bjuhr driver en bilskrot i Karlskoga och är den som tar emot de övergivna bilarna.

– För det mesta är det att dränera dem och upp på skrothögen.

Det är skrotbilar?

– Ja, det är det.

Vad tycker du om att folk bara ställer en bil någonstans och väntar på bättre tider?

– Det är synd, det är ju så smidigt att bli av med en bil idag. Det kostar inget, du kan bara köra till skroten så blir du av med den, menar Pär Bjuhr.

Sen en tid tillbaka har Karlskoga kommun tagit konkreta mål på hur övergivna bilar ska tas om hand. Kommer det in en anmälan, så får bilen stå max tre dagar innan kommunen tar hand om den, får man inte tag i ägaren transporteras bilen till skroten för uppställning och senare skrotning. På nått år har antalet skrotbilar sjunkit från 63 till 40 ärenden.

Drar till sig kriminalitet

Agnetha Köhler är trafikingenjör i Karlskoga kommun och menar att det är viktigt att ta rätt på bilarna så fort som möjligt.

– Det dröjer inte länge förrän rutorna är krossade, sen är sätena utslitna, sen brinner bilen kanske till slut. Folk blir väldigt otrygga och det blir fult.

Lagen för klen

En skrotningspremie vore bra menar Agnetha Köhler, men ännu bättre vore det om lagstifningen blev tydligare för idag är det ganska många moment innan bilen är skrotad.

– Om man konkret skulle säga att det är grund för flytt, så kan man ta bilen när den har stått si och så längre, så skulle det vara mer effektivt, säger Agnetha Köhler.

Reporter: Marie Hansson
019-19 20 46
marie.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista