1 av 2
Anna Book 1986. Foto: Rolf Hamilton/TT.
2 av 2
Anna Book 1986. Foto: Peter Dietrich /TT.
Melodifestival special

Anna Book - kommer alltid förknippas med ABC

9:10 min

Det finns väl ingen som inte tänker på låten ABC när Anna Book nämns. Melodifestivalen 1986 blev det stora genombrottet för den fram till dess yngsta deltagaren någonsin. Anna Book var 16 år.  

I serien om Melodifestivalens historia har P4 Örebros schlagerexpert Thomas Johansson kommit till 1980-talet. I serien pratar Thomas med representanter från varje årtionde mellan 1950-talet till nutid.

Få låtar har väl överlevt så länge som ABC. Låten som är så förknippad med Anna Book, har följt henne genom hela livet. Till en början var det lite jobbigt, men hon lärde sig att uppskatta läget.

– Jag hade en kort period när jag var 17-19 år som jag tyckte att det var pinsamt. Och då brukade min mamma påminna mig om att jag tjänade rätt bra pengar på den låten. Så jag landade i det och tänkte på pengarna - att det inte är så jäkla dumt ändå, det där. Sen blev jag gravid och mamma och blev genast klokare och förståndigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista