Centerpartisten Helena Vilhelmsson är besviken på att LOV skjuts upp i Nora. Foto: Anna Nyström/SR Örebro

Besviken på att Moderaterna skjuter upp valfrihetsreformen

1:34 min

Nora kommun skjuter på införandet av lagen om valfrihet inom kommunens service- och omsorgstjänster, det som kallas LOV. Och det har väckt starka känslor bland förespråkarna för LOV i kommunen, bland andra centerpartisten Helena Vilhelmsson.

Beslutet att införa LOV i Nora togs i kommunfullmäktige för två år sen, men då sattes inget datum för när det skulle sjösättas. Och nu tycker Centerns gruppledare i Nora, Helena Vilhelmsson att frågan dragits i långbänk alldeles för länge. Hon menar att Moderaterna, som styr Nora tillsammans med Socialdemokraterna, har svikit och fegat ur i en viktig valfrihetsfråga.

– Jag är förvånad och besviken över Moderaternas agerande, säger hon. Så sent som för en vecka sen så sa de i socialnämnden att de är beredda att driva igenom ökad valfrihet för den enskilde medborgaren, både när det gäller servicetjänster och omsorgstjänster, och det var man beredd att göra före sommaren. Sen skulle det kunna träda i kraft nån gång under hösten.

– Och en vecka senare backar de på det, och det känns inte roligt att sitta i en nämnd med en sån ordförande som man inte riktigt kan lita på, menar Helena Vilhelmsson.

Hon tycker det är stor skillnad på att ta beslutet nu i vår istället för efter valet. Framför allt för de företag som kan vara intresserad av att vara utförare av tjänster inom omsorg och service.

– De måste ju ha ett antal månader att fundera och planera på, och väntar man till efter valet, då har ju 2014 gått. Och då tycker jag att Moderaterna har förrättat ett stort, stort svek mot sina väljare. För man ska ju komma ihåg att det här beslutet redan är fattat i demokratisk ordning, för två år sen.

– Trots det har Moderaterna inte drivit igenom det, och det tycker jag är mycket, mycket anmärkningsvärt.

Men går inte det att förstå att Moderaterna är bakbundna av ett samarbete med Socialdemokraterna, som står på en helt annan plats ideologiskt sett?

– Jo, jag har förståelse för att man kanske måste omvärdera praktisk politik när situationen blev som den blev, men det enda rätta hade då varit, att man gått tillbaka till fullmäktige och rivit upp beslutet.

– Men det vågade man ju inte riktigt, om jag får använda det uttrycket. För fullmäktige har demokratiskt fattat beslut att inför det här, och tycker man då inte att LOV, eller valfrihet för den enskilde, är så viktigt längre, då får man säga det till fullmäktige, avslutar Helena Vilhelmsson, Centerpartiets gruppledare i Nora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista