Bengt Bengtsson i Kumla är besviken på kommunen. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Kumla kommun vill inte hjälpa Bengt med permobilen som han bekostat själv

Bengts "permobil" ingen kommunfråga
1:42 min

81-årige Bengt Bengtsson från Kumla köpte en permobil på egen hand, istället för att gå via Örebro läns landsting. Det gör att han nu riskerar att få avslag på sin ansökan om hjälp till inomhusparkering och strömförsörjning.

Enligt Kumla kommun är Bengt inte berättigad till bidrag. En av orsakerna är att han köpte sin permobil själv.

– Om man får ett åkdon beviljat av landstinget så följer också kravet att man ska kunna ha den skyddad och att den förses med ström. Men eftersom Bengt köpt permobilen på egen hand så finns inte det kravet, säger byggnadsinspektör Magnus Eliasson på Miljö- och byggnadsnämnden i Kumla.

Beslut fattas i mars
Det ser alltså mörkt ut för Bengt Bengtsson, som dessutom har ett sjukintyg som säger att han kan gå för långa sträckor för att landstinget ska bevilja sådana här typer av åk-hjälpmedel.

I mars fattar politikerna beslutet. Bengt tänker överklaga om politikerna säger nej till det som behövs för att han ska kunna använda sin permobil.

Nu står den oanvänd, hos ett av hans barn. Bengt vågar inte ha den hemma, av rädsla för stöld. Permobilen kostade 20 000 kronor, pengar som han lånat av sina barn. Han vågar inte ha den hemma när han saknar inomhusparkering. Dessutom behöver den ju ström.

Knäna har gjort sitt
Bengt tycker själv att han behöver permobilen. Knäna har gjort sitt, förklarar han. Nu tvingas han vara mycket i sin lägenhet. Han går mellan "dumburken", som han säger, och kylskåpet i köket. En sträcka som är kort, men som ändå kan vara nog så jobbig.

– Det känns stelt och gör ont när jag går. Har jag suttit för länge tar det lång tid innan jag är uppe på benen, säger Bengt Bengtsson.


Gillar släktforskning
Han gillar att släktforska, och skulle behöva sin permobil för att underlätta ivardagen, bland annat när han behöver handla.

Nu står den i stället oanvänd eftersom han saknar en säker plats att ställa permobilen på, och strömförsörjning till den i hyreshuset där han bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".