Polisbuss i utryckning. Foto: Fredrik Persson/ Scanpix

Våldet minskar i Örebro län

1:41 min

Antalet anmälningar av våldsbrott i länet har minskat under 2013 jämfört med året innan, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. I Karlskoga och Lindesberg har anmälningarna minskat med en tredjedel.

Antalet anmälda våldsbrott minskade i elva av länets tolv kommuner under förra året. Laxå var den enda kommunen där det ökade.

Tidigare har antalet anmälningar i länet legat på ungefär samma nivå under en femårsperiod, men i fjol skedde en förändring.

Vad det är som lett till färre anmälningar är oklart.

I Karlskoga kan en anledning till minskningen vara att färre går ut på krogen. Det var bara hälften så många kroggäster ute i förra året jämfört med 2012, säger en nattklubbschef i Karlskoga som P4 Örebro pratat med.

Stefan Andersson på polisen i Karlskoga säger att krögarna hjälpt till att skapa en tryggare miljö.

– En förklaring är att det är ett mycket bra samarbete med mellan polisen och krögarna, och sen att det kanske är lite mindre folk ute på helgerna, säger Stefan Andersson.

Men trots att statistiken visar på en tryggare miljö drar sig vissa ändå för att vistas ute på kvällarna.

– Man kanske inte går ut när det är riktigt mörkt, ensligt och folktomt, det gör jag inte så gärna, säger en kvinna bosatt i Karlskoga.

En annan kvinna i Karlskoga säger att hon känner sig relativt trygg på kvällarna, då hon brukar gå med en stor hund.

Emilie Pless
019- 19 20 15
emilie.pless@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista