Britt Marie Balaj och Teija Pellgaard på fackförbundet Kommunal i Örebro. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Alla anställda inom äldreomsorgen i Örebro jobbar delade turer

1:19 min

Alla som arbetar i hemtjänsten och på vårdboenden i Örebro har delade turer. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal har gjort bland sina medlemmar. Fackförbundet tycker att inget har gjorts för att få bort de delade turerna, trots att politikerna sedan länge lovat att de ska försvinna.

Kommunals senaste enkät som de skickat ut till medlemmarna inom vård och omsorg visar att alla har delade turer och att inget har gjorts för att minska dom.

– Det är förskräckligt med tanke på vad politikerna tidigare har lovat, Britt Marie Balaj, ordförande Kommunal, vård och omsorg.

Ett misslyckande alltså tycker Kommunal som nu vill se handling av politikernas utlovade förbättringar, eftersom de lovat att de delade turerna ska bort.

Lena Baastad, socialdemokratisk kommunalråd i Örebro sa i P4 Örebro för ett år sedan att anställda skulle märka av förändringarna redan under 2013, och att de delade turerna ska vara borta till 2015.

Idag säger Lena Baaastad att kommunal och kommunen måste samarbeta med frågan som inte är enkel.

Var det dumt att lova att de delade turerna ska vara borta till 2015?

– Jag tycker vi ska ha en hög ambition. Vi jobbar hårt och det här är en prioriterad fråga, men då måste vi hjälpas åt allihopa, säger Lena Baastad.

Andreas Morén
andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista