Tolle Furugård, områdeschef på Migrationsverket i Örebro. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio.

Livet på vänt för asylsökande när kommunerna vägrar dem bostad

1:34 min

Migrationsverket får lägga ut hundratals miljoner kronor extra för att lösa boendesituationen för asylsökande som fått uppehållstillstånd, eftersom kommunerna inte tar emot dem som de borde.

– Det stora problemet är att vi har över 10 000 personer med uppehållstillstånd som sitter i våra boendesystem, som inte skulle sitta där, säger Tolle Furugård, områdeschef på Migrationsverket i Örebro.

Bedrövligt läge
Istället borde de vara ute i kommunerna, menar han. Och antalet ökar. Under innevarande år räknar Migrationsverket med att totalt 15 000 personer inte kommer att erbjudas en kommunplats, trots att de alltså blivit beviljade uppehållstillstånd. En bedrövlig situation, menar han.

– Främst är det illa för individen, som inte kan påbörja sitt liv i Sverige. Men det är till skada både för samhället och för individen som vill bli nyttig samhällsmedborgare. Och det kostar stora pengar, säger Tolle Furugård.

Dyra akutplatser
Kostsamt blir det, menar han, eftersom de som fått uppehållstillstånd bor kvar i Migrationsverkets asylboenden. Så när det kommer nya flyktingar, exempelvis från kriget i Syrien, så är det fullt på asylboendena och  Migrationsverket tvingas köpa dyra akutplatser runt om i landet.

– Och de platserna är cirka fyra gånger dyrare än en lägenhetsplats, förklarar Tolle Furugård, områdeschef på Migrationsverket i Örebro. Förra året köpte vi tillfälliga platser för över en miljard kronor.

Översyn på gång
Notan landade alltså på cirka 750 miljoner kronor i dyrare boendekostnader för Migrationsverket eftersom kommunerna inte tar emot de tusentals personer som beviljats uppehållstillstånd.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att göra en översyn där flera myndigheter samarbetar och en delrapport ska överlämnas den 10 april. Men något förslag på lösning har Tolle Furugård inte idag.

– Jag har ingen quick fix, ingen enkel lösning, jag kan bara peka på problemet, avslutar han.


Päivi Kotka
019-19 20 42
paivi.kotka@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista