1 av 2
Flyktingar i ny lägenhet. Foto: Mikael Hage/SVT Bild.
2 av 2
Tommy Holmquist, S Laxå. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

"Svårt för en liten kommun att ta emot många fler flyktingar"

"Då är det risk för rasism"
1:13 min

Det handlar om pengar, men framför allt om att göra ett bra jobb när kommunerna tar emot flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Det menar Tommy Holmquist, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Laxå som nyligen börjat ta emot kommunplacerade flyktingar igen.

Som vi berättade i våra nyheter i morse är det väldigt många som sitter kvar på Migrationsverkets anläggningar och väntar på att få flytta ut i en ny hemkommun.

Men en liten kommun har gränser för vad man klarar av, menar Tommy Holmquist.

– Man får ju inte ta emot fler än man kan ta hand om när de kommer hit så de får ett bra mottagande och en bra tid här i kommunen. Och förhoppningsvis att de stannar kvar sen, menar Tommy Holmquist, S.

Förra året tog Laxå emot cirka 50 flyktingar, men man har även boenden för ensamkommande barn och Migrationsverket har en hel del asylsökanden i kommunen. Tommy Holmquist tycker att ambitionen är stor och tror inte att det kan bli så många fler i år.

– Då är det risk för att man får de här problemen med rasism och allt.

Flyktingar behövs som arbetskraft

På Arbetsförmedlingen där man har ansvaret för att få nyanlända i jobb menar chefen i regionen, Annika Lyttbacka att de små kommunerna borde få upp ögonen för flyktingar som arbetskraftsreserv.

– Det finns en jättestor risk att man faktiskt inte har arbetskraft till de lediga jobb som uppstår. Vi ser ju det på vissa kommuner som har lite högre medelålder att det börjar redan nu bli brist i vissa yrken, säger Annika Lyttbacka.

Tommy Holmquist i Laxå håller med om att man framöver kommer behöva fler unga invånare.

– Det är ju ett väldigt glapp i åldrarna 20-50 år, så det kommer ju saknas i framtiden, tror Tommy Holmquist, S.

Reporter: Marie Hansson
019-19 20 46
marie.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".