Elever på Lindeskolan deltog i försudie i arbetsmarknadskunskap. Foto Sofia Broomé/Sveriges Radio.

Länets alla elever ska lära sig var jobben finns

1:45 min

Om Regionförbundet och företagarna i Örebro län får som de vill  kommer 7 000 högstadie- och gymnasieelever i Örebro län att utbildas i arbetsmarknadskunskap redan i höst.

Projektet, som inleddes med en förstudie är nu i full gång. Mellan 30 och 50 företag är involverade. När finansieringen är klar kommer två informatörer och en projektledare att anställas. Drygt två miljoner kronor om året beräknas projektet kosta och det ska pågå i tre år.

– Vi har inte bara ett problem med att det är många arbetslösa. Vi har även ett matchningsproblem, att vi inte utbildar där det finns jobb. Som företagare har man egentligen inte råd att inte vara med i det här. Vi tävlar ju mot andra regioner men vi vill ju kunna behålla kompetensen här, säger Christer Björk personalchef på Sparbanken i Bergslagen, en av de drivande i projektet.

I korta drag handlar det om att samla arbetsgivarnas kunskap om vilka arbetskraftsbehov som finns i länet. Den kunskapen ska sedan kommuniceras ut till eleverna och deras föräldrar.  En förstudie har gjorts under hösten på två högstadie- och två gymnasieskolor i Örebro och i Lindesberg. Lindeskolan i Lindesberg var en av dem. Informatörer från projektet ”Jobba i Västerås” var ute på skolorna och berättade om vilka jobb möjligheter som finns.  

– Efter att informatörerna hade varit här kändes det som att det fanns större möjligheter att få ett jobb, sa Adrian Warvelin, som går på elprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista