1 av 2
Det är trångt mellan bilarna på bussgatan som går tvärs igenom en bilfirma. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.
2 av 2
Bussgata i Nora. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.

Trafikproblem vid bussgata i Nora

"När det är för lite utrymme att köra på blir det förseningar"
1:25 min

I Nora är det problem vid en bussgata som går tvärs igenom en bilfirma. För hög trafikbelastning gör att bussförarna nu hotar med att köra andra vägar.

I höstas invigdes en ny bussgata i Nora, men förarna tycker att det är olustigt att köra där och hotar nu med att ta andra vägar istället.

– När det är för lite utrymme att köra på blir det förseningar och det finns olycksrisker i samband med att kunder och andra springer omkring på området, säger Mats Ekblom på bussföretaget Nobina.

Skyltat som återvändsgata
Vid infarten till det inhägnade området som bussgatan går igenom sitter en skylt som signalerar att det är en återvändsgata.

Det gör att kunder till bilfirman inte är medvetna om att det kommer bussar och åker förbi.

Anders Sjögren, vice vd på Windahls bil är också orolig över olycksrisken.

– När det är mycket kunder in till vår serviceavdelning och när det är mycket nya bilar som ska ut blir det väldigt trångt. Oftast sammanfaller det med när busstrafiken har sin peak, säger Anders Sjögren.

– Fastän vi har tre heltidsanställda som arbetar med att flytta på våra och kunders bilar så blir det väldigt trångt för att utrymmet är så pass begränsat.

Flyttar i maj
I maj flyttar bilfirman till ett annat område och problemet är då löst.

Jan Nordlund som är kommunchef i Nora säger att en anledning till varför man byggde en bussgata där man gjorde var för att bussarna skulle slippa köra på de trånga gatorna vid Nora centrum.

Där har bussförarna tidigare klagat på att felparkerade bilar ibland stått i vägen för bussarna.

– Vi ska förbättra skyltningen vid bussgatan och hoppas på att det ska hjälpa till att lösa den här situationen som upplevs som akut, säger Jan Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".