Hållbara måltider i Örebro läns offentliga kök

1:43 min

Länets offentliga kök ska bli bättre på att laga klimatsmart mat. Kostchefer, kökschefer och måltidspersonal deltog under onsdagen i ett inspirationsseminarium i Vivallaskolan i Örebro.

Regionförbundet i Örebro står bakom projektet med hållbara måltider och onsdagens inspirationsdag är den första av fem. Elsa Fries som håller i projektet berättar om syftet med inspirationsdagarna:

– Att vi kan servera klimatsmarta måltider i Örebro län, som inte överförbrukar jordens resurser och att alla har samma vision, nämligen en hållbar värld, det är syftet med dessa inspirationsdagar, säger Elsa Fries.

– Om man sitter i en lugn miljö och äter sin mat så sitter man längre och kan äta upp sin mat. Det minskar svinnet, säger Mia Prim, doktor i måltidskunskap.

Hon forskar kring skolmat och skolmatsupplevelser och föreläste under inspirationsdagen.

– En viktig förutsättning för att kunna laga klimatsmart är planering och goda rutiner men samtidigt måste man kunna vara flexibel och dynamisk och till exempel kunna avbeställa eller minska på beställningar om behoven plötsligt minskar, säger projektledare Elsa Fries.