Yrkar sex år för minkaktivister från Örebro

1:18 min

I dag avslutades rättegången mot de fem djurrättsaktivisterna i Skaraborgs tingsrätt. Åklagare, advokater och företrädare för offren har hållit sina slutanföranden. 

För två av de häktade, en 24-årig man och en 22-årig kvinna som är från Örebrotrakten, har åklagaren Sofia Karlsson yrkat på minst sex års fängelse och den tredje häktade önskar hon få dömd till minst tre års fängelse. Hon menar att det är brott som de ser väldigt allvarligt på.

– Som särskilt försvårande omständighet menar jag att man ska se det här planerandet bakom brotten, att det har skett systematiskt, att det är organiserat, att gruppen tycks agera som en organisation. Det i sig gör att brotten i sig ges mer straffvärde, säger hon. 

24-åringen från Örebro var den i rättegången som åklagaren yrkade på högst straff för, minst sex år. Hans försvarsadvokat Andreas Hahn var kritisk till att de åtalas för att ha gjort brotten i samråd, utan att det preciseras närmare vem som gjort vad. Men åklagare Sofia Karlsson håller inte med om att det skulle vara en brist.

– Jag delar inte deras bedömning, kan man påvisa vem som har gjort vad så är det givetvis bra, men det är inte nödvändigt på något vis. Kan man visa att man har agerat gemensamt och att man haft en gemensam plan så kan man dömas till samma sak i samförstånd eller i samråd, säger hon.

Åklagaren vill också att de tre häktade ska gå igenom en stor rättspsykiatrisk undersökning. Detta efter att det finns ett läkarintyg som visar att det kan finnas anledning att misstänka att gärningarna kan ha begåtts under inflytande av allvarlig psykisk störning. Detta kan göra att domen kan komma att dröja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista