Nick Borgen 1993. Foto: Gunnar Seijbold/TT.
Melodifestival special

Nick Borgen - har njutit alla år

9:45 min

Nick Borgen deltog hela fem gånger i Melodifestivalen på 1990-talet. Det var inte själva framträdandet på scenen som lockade, det var allt runtomkring som fick Nick Borgen att vilja vara med igen.   

P4 Örebros egen schlagerexpert Thomas Johansson har kommit till 1990-talet i sin serie om Melodifestivalens historia. Han pratar med representanter från varje årtionde från begynnelsen på 1950-talet till nutid.

Det hela började i Norge redan på 1980-talet. Nick Borgen deltog med tio olika bidrag och gillade skarpt idén.

– Jag tycker att veckan innan de här tre minuterna på scenen har varit en fantastisk upplevelse. Det var ju få förunnat att vara med om det här.

Så när han blev tillfrågad om att vara med i Sverige tackade han gladeligen ja.  

"Inte för att det skulle bli så mycket succé över det hela utan för att det var en trevlig begivenhet som jag fick vara med om - en gång om året."

Det har blivit många låtar genom åren och när han ska välja ut en favorit blir det örebroaren Stephan Bergs låt Joanna, som han framförde 1995. 

– Det tycker jag var en fantastiskt bra låt. Det var ju liksom väldigt mycket Nick Borgen över den. Den passade mig perfekt tyckte jag. Det tycker jag personligen var den bästa låten som jag gjorde.  

Vad har Melodifestivalen betytt för din karriär?

– Det har betytt allt. Det är klart att jag hade en karriär på sätt och vis innan men i en helt annan dimension. Jag har haft så roligt i alla år efter detta, så jag kan bara tacka Melodifestivalen för det. Jag kom i rätt tid tror jag. I dag kanske det inte betyder lika mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista