Andreas Svahn (S) kommunalråd i Hallsberg. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.

Försämrar villkor för politiker som slutar

1:46 min

Flera kommuner i länet är nu på väg att kraftigt försämra de ersättningar som politiker kan få när de lämnar sina uppdrag. En av de kommuner där ersättningarna kommer försämras är Hallsberg.

Andreas Svahn som är socialdemokratiskt kommunalråd där tycker inte om dagens regelverk.

– Det är inte rimligt längre. Framför allt eftersom det inte bedöms som rimligt av de som har valt oss, säger Andreas Svahn.

Under lång tid har det i många svenska kommuner varit så att politiker som under flera mandatperioder suttit på tunga poster fått behålla stora delar av sin ersättning ända till 65-årsdagen, även om de innan dess har lämnar politiken.

Men efter att bland annat Sveriges Radio uppmärksammat ersättningarna presenterades i höstas ett förslag på förändring av kommunernas samarbetsorgan - SKL. Förslaget som kommunerna nu håller på att ta ställning till går ut på att politikerna inte ska kunna behålla ersättningen längre än tre år.

Andreas Svahn i Hallsberg tycker det är bra.

– Vi har en utveckling där vi från samhällets sida ställer större och större krav på att man som enskild individ ska ta ett ansvar för att söka jobb och utbilda sig så att man kan stå till arbetsmarknadens förfogande. Då måste det också gälla för oss politiker, säger Andreas Svahn.

Örebro kommun har redan tagit beslut om en förändring, och i en enkät som Sveriges Radio har gjort svarar till exempel Karlskoga och Lindesberg att de också kommer att göra det innan valet. Ingen av länets kommuner har bestämt sig för att hålla fast vid dagens system.

I Hallsberg kommer ett beslut om en förändring senare i vår. Andreas Svahn vill gå längre än SKL föreslår. I Hallsberg kommer förändringen även gälla de politiker som fått sina uppdrag under det nuvarande systemet.

– När vi träder in i en ny mandatperiod ska förutsättningarna vara lika för alla. Oavsett om man haft uppdraget i 10 år eller är ny på uppdraget, säger Andreas Svahn, S.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019-19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista