Teija Pellgaard, fackförbundet kommunal i Örebro. Foto: Karwan Tahir/SR

Färre händer på omsorgsboenden i Örebro

"Det har blivit färre medararbetare på varje vårdomsorgsboende"
1:33 min

Det senaste fyra åren har bemanningen inom vård- och omsorgsboende i Örebro kommun minskat med 70 årsarbeten, trots att antalet brukare på legat på samma nivå.

– Det har blivit färre medarbetare på varje vårdomsorgsboende, men vi har ju inte fått färre brukare eller boende att ta hand om, säger Teija Pellgaard på fackförbundet Kommunal i Örebro.  

– Det har snarare blivit fler, vi sköter om fler personer.

Vad tänker du kring det?

– Ja, utifrån alla arbetsuppgifter som våra medlemmar redan har och det som har blivit pålagt dem sedan 2009 så är det klart att det har blivit större påtryckningar och större krav, säger Teija Pellgaard.

Kommunal har undersökt hur bemanningen på vårdboenden i Örebro förändrats sedan 2009. Sjuttio årsarbeten har under de här fyra åren försvunnit.

Det är främst omvårdnadspersonal som blivit färre samtidigt som antalet brukare legat konstant. 

Antalet platser på boenden till och med ökat med nio platser enligt undersökningen.

Kan bli mer personal

2009 tog Örebro kommun bort en del tjänster på grund av lågkonjunkturen, säger Rasmus Persson, centerpartist och kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Men han menar att det inte bara resurser som avgör kvalitén på äldreomsorgen.

– Utan det handlar mycket om hur man organiserar, vilken arbetsmiljö man har, hur arbetslagen fungerar och så vidare. En faktor är naturligtvis antalet personal.

Du utesluter inte att det skulle kunna bli högre personaltäthet i framtiden?

– Ne,j absolut inte. Om det är det som krävs för att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg så är vi villiga att titta på den frågan, säger Rasmus Persson.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se
019-192052

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".