Pias dotter får bo kvar på Sanna gård i Fjugesta efter fyra års kamp

1:45 min

Efter flera år av rättsliga prövningar har nu en kvinna från Ljusnarsbergs kommun fått rätt att bo kvar på sitt särskilda boende i Fjugesta, där hon flyttade in 2003. Kvinnans mamma Pia är lättad.

– Det är en otrolig lättnad. Jag är glad över att de skrev mycket om hur min dotter skulle må vid en flytt. De tog fasta på läkarintyg och uttalanden från olika håll, säger Pia nu när domen vunnit laga kraft.

Blivit som en familj
Pias dotter har flera funktionsnedsättningar och 2003 beslutade Ljusnarsbergs kommun att placera henne på Sanna Gård i Fjugesta, eftersom det inte fanns någon plats i hemkommunen. På Sanna gård bedrivs en antroposofisk verksamhet, som skiljer sig från kommunal verksamhet. För Pias dotter har verksamheten varit bra och personalen och de andra brukarna har blivit som en andra familj för henne.

Men efter sju år på Sanna gård sa Ljusnarsbergs kommun upp avtalet och en flera år lång strid tog sin början. Ljusnarsbergs kommun tyckte att Pias dotter skulle flytta tillbaka till den gamla hemkommunen, mot Pias och dotterns vilja.

Förlorade i högsta instans
Efter två år hade ärendet tragglats igenom alla rättsinstanser och Högsta förvaltningsdomstolen beslutade att Ljusnarsbergs kommun hade rätt. Pia Zettergren vände sig då till Lekebergs kommun, där dottern är skriven sedan 2003, och började om från början.

Lekebergs kommun ville flytta dottern från Sanna gård till en kommunal verksamhet, men nu har Förvaltningsrätten sagt sitt. Lekebergs kommuns argument är inte tillräckligt starka och det enda alternativet som finns idag är att Pias dotter får bo kvar på Sanna gård, står det i domen.

Kommunen överklagar inte
Lekebergs kommun har valt att inte överklaga, och Pia är glad över att nu få lägga de oroliga åren bakom sig.

– Ja, det har ju varit förfärligt. Det har varit en spänning för mig och min dotter i fyra år och två månader nu, säger hon.

Ytterliga en kvinna i länet har sedan tidigare fått rätt att bo kvar på Sanna gård i Fjugesta. Den gången var det Askersunds kommun som ändrade sig och lät henne bo kvar.

Just nu pågår ett nytt ärende där Kumla kommun vill ta hem en man som bott på Sanna gård i 16 år. Föräldrarna träffar politikerna nu i dagarna för att berätta om sonens situation.

Anna Björndahl
019-19 29 57
anna.bjorndahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista