Polska och svenska lärarkollegor i Adolfsbergsskolans matsal. Den andra personen till vänster är skolans rektor Ann-Sofie Vennerstrand och den tredje till höger är Dorota Glabicka, engelsklärare från staden Lodz. Foto: Sofia Broomé/Sveriges Radio.

Polska lärare i Adolfsbergsskolan i Örebro

3:56 min

Fyra lärare från den Polska staden Lodz ska under en vecka besöka tre skolor i Örebro. Just nu befinner de sig i Adolfsbergsskolan för att lära sig om det svenska skolsystemet.

De fyra lärarna från Lodz, Polens tredje största stad, har just kommit till Adolfsbergsskolan i Örebro. De äter lunch i skolmatsalen tillsammans men några örebrokollegor och skolans rektor.

Darota Glabincka är engelsklärare i en skola med elever som är mellan 13 och 19 år gamla. Hon berättar att deras rektor har varit i Örebro vid ett flertal tillfällen och att hon har fått höra att det svenska skolsystemet är mycket intressant och att svenskar talar god engelska.

De fyra lärarna, en fransklärare, en fysiklärare, en konstlärare och engelskläraren Darota Glabinckam stannar i en vecka och ska då besöka tre skolor och man kommer även att göra ett besök på stadshuset för att få reda på mer om skolsystemet.

En hel del likheter och några olikheter har lärarna redan hunnit diskutera:

– Vi använder oss av datorer i vår skola men våra klassrum är inte lika välutrustade som dem i Adolfsbergsskolan.

När det gäller disciplinsfrågor är ämnena de samma:

– I Polen får studenter inte använda keps i klassrummen. Det är enligt vår tradition inte respektfullt att använda huvudbonad inomhus. Och mobiltelefoner är ett stort problem för oss eftersom de stör lektionerna och vi kan inte ta ifrån eleverna deras mobiler.

– Vi har redan haft jättespännande diskussioner om hur de lägger upp lektioner och scheman vi kommer att lära oss en hel del av dem tror jag, säger Ann-Sofie Vennerstrand, som är rektor på Adolfsbergsskolan.

Detta är det första besöket av tre från skolan i Lotz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista