Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: AP Photo/TT.

Örebropolisen testar att ha hundar som trygghet för hotade personer

Sedan en månad tillbaks pågår ett projekt där hundar hjälper hotade och förföljda personer. Det är polisen i Örebro som vill testa ett nytt grepp för att öka tryggheten för de utsatta personerna.

Det var när en polisman var ute på en joggingrunda och mötte en kvinna med schäfer, som han kom på idén att låta hundar fungera som en slags trygghet för hotade och förföljda personer. Han märkte att han inte gärna sprang nära kvinnan och hunden utan tog hellre en lov runt när han passerade.

Idén testades bland kollegor, jurister och chefer och nu har Örebropolisen satt igång ett testprojekt där två personer erbjuds varsin schäferhund som en så kallad trygghetshund.

– Det här är inga polishundar, men vi har gjort lämplighetstest precis som vi alltid gör med våra hundar, säger Maths Rupla, enhetschef för hundavdelningen vid Örebropolisen.

Projektet som varit igång sedan januari har tagits emot mycket positivt, säger Katarina Emlund, brottsoffersamordnare hos Polisen i Örebro.

– Och det känns väldigt positivt hittills, när man ser vad det har inneburit. De flesta av de här våldsutsatta kvinnorna har ett kontaktförbud och de har larmtelefon. Det här är ytterligare en trygghetsskapande åtgärd. 

"Man ser den ena hunden som är utlämnad till en kvinna som inte har varit ute på många år och får ett helt annat liv. Och den andra kvinnan kan bo hemma kvar med sin familj och inte tvingas flytta."

Polisen utvärderar projektet ganska tätt nu i början för att se att det fungerar men ska även göra en riktigt utvärdering när projektåret är slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".