1 av 3
Skräp utanför Länsteatern. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.
2 av 3
Skräp utanför Länsteatern. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.
3 av 3
Kristian Hellström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro Kommun. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.

Skräp från restaurang mitt i centrala Örebro

1:12 min

Utanför Länsteatern i Örebro har någon ställt tomma såshinkar och tomma konservburkar som nu kommit fram i tövädret. Det tipsade en lyssnare P4-redaktionen om.

– Det är jättetråkigt, så ska det absolut inte gå till, säger Kristian Hellström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun. Alla företag har ett ansvar att ta hand om sina sopor på rätt sätt.

Det kostar att göra sig av med avfall eftersom företagen måste betala en avgift för sophämtning. Det gör att det kan vara frestande för vissa företagare att göra sig av med avfall på olagligt vis, till exempel genom att lämna det på allmänna miljöstationer.

– När miljökontoret hittar sopor som ligger fel, exempelvis i skogen, kan det gå vidare till att man gör en åtalsanmälan, säger Kristian Hellström.

"Man går då igenom soporna och letar efter ledtrådar om vart det kan komma ifrån. Och sen är det polisen som utreder vad som händer."

Kristian Hellström säger att det troligtvis inte är någon restaurang i närheten av länsteatern som skräpat ned, då alla de som ligger i det området har avfallsabonnemang.

Kommunen kommer nu att ta reda på såshinkarna och försöka lista ut vart de kommer ifrån.

Men det kan vara så att inte alla företagare känner till vilka regler som gäller för avfallshämtning.

– Det kan vara så, vi försöker informera om det när vi är ute, säger Kristian Hellström. När vi livsmedlesinspektörer är ute och gör inspektioner så pratar vi om det och försöker se till att företagen har ett avfallsabonnemang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista